De blanke pit van de Jan-van-gent

Ruwe bolster, een Jan-van gent niet vreemd. De vogel staat bekend om zijn agressie in gevechten met andere mannetjes, soms met een gebroken vleugel of nek tot gevolg. Ook in contact met mensen is het oppassen geblazen. Zijn reputatie van felle uitvallen met de snavel zijn bekend bij vogelopvangcentra (altijd een beschermende bril dragen). Ook bij het opvangen van een vleugellam exemplaar op het strand is een vrijwilliger van Strand in Zicht tot bloedens toe “op de vingers getikt” door onze Jan.

Maar zie je ze tijdens de balts en bij het nestelen dan komt de blanke pit naar voren die ook in Jan aanwezig is. Ze staan bekend om hun levenslange trouw. Met deze beelden beƫindigen we onze impressie van vogels die we in Nederland helaas alleen buiten de broedperiode te zien krijgen. Maar een troost, even met de boot oversteken en je kunt ze eenvoudig vinden in Engeland en Schotland.

Het toeval wil dat vandaag twee van onze meest actieve vrijwilligers in het huwelijk treden! Aan hen dragen we deze intieme beelden op! Jongelui, maak er een gedenkwaardige dag van!!!