De ontbrekende reiger

Aan reigers geen gebrek op de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden. Blauwe reigers, Grote en Kleine zilverreigers zijn in grote aantallen te zien. Ook de Roerdomp is er te horen en de meldingen van de Koereiger nemen toe. Maar 1 soort, de Purperreiger, laat zich hier slechts in de trektijd zien. Hun ideale habitat zijn de ondiepe veenplassen met veel riet waar ze van mei tot september te vinden zijn.

Een trouwe bezoeker van onze site, mevrouw W. K. te N.d.B, nodigde ons onlangs uit voor een bezoek aan het Naardermeer om het gat in onze reiger-beleving te dichten. En zo geschiedde. Een prachtige tocht met een fluisterboot bracht ons tot in het ongerepte centrum van Nederlands eerste beschermde natuurgebied waar we tientallen Purperreigers hebben kunnen waarnemen. Kenmerkend onderscheid in de vlucht: de donkere kleur, nadrukkelijkere S- bocht van de nek en de poten met opvallend lange, gespreide tenen.

Bewolkte lucht en grote afstand tot de vogels zaten het maken van de ideale opname in de weg, maar een doorsnee plaatje zat er nog wel in. In ieder geval heeft de excursie ons extra gescherpt voor de najaarstrek. Dank mevrouw W.K. !