Alerte Sperwer bij invallende duisternis

Op de planning stond een foto van een Buizerd, afgelopen donderdag gemaakt met volle zon! Het contrast is echter te groot om met het donkere weer van vandaag een dergelijke opname te plaatsen.

Daarom maar een plaatje van een andere roofvogel in de avondschemering, gemaakt de dag erna op een afgelegen deel van de Neeltje Jans. Terugrijdend van het haventje bij de sluis vloog paralel aan de auto een roofvogel, van paal naar paal. Benaderen lukte nauwelijks, het raampje openen joeg hem al op. Van afstand achter hem een opname maken was het maximaal haalbare. Twee clicks en onze wegen scheidden zich definitief. Havik of Sperwer? Gezien de hoek, het korte moment van waarnemen en de invallende duisternis twijfel. Nadere analyse en overleg maakten er een Sperwer (vr) van.

Een rasjager en sluipmoordenaar. Door zijn jachttechniek minder zichtbaar dan buizerd, kiekendief of valk. En dat maakt een opname dan ook meer bijzonder. Deze vogel heeft voor mij van de roofvogels in ons land samen met de Havik de meest kille en onsympathieke kop. Dinsdag is weer een zonnige dag voorspeld, plaatsen we dan de Buizerd. U zult zien: een prettiger verschijning. Voor een prooi maakt het overigens weinig uit.