Bericht van SOS Dolfijn

Het is vandaag en de komende dagen onstuimig langs de kust en Wadden met stormachtig weer en harde windstoten. Dit kan er voor zorgen dat verzwakte bruinvissen, dolfijnen of andere walvisachtigen aanspoelen op de kust. Maar wat moet je doen wanneer je een gestrand dier vind? SOS Dolfijn stelde de volgende richtlijnen op.

Duw het dier nooit zomaar terug in zee vanaf het strand want het dier heeft medische zorg nodig. Volg altijd de 4 eerste-hulp-stappen:
1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat boven op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.
2. Zorg voor rust: een bruinvis of dolfijn op het strand raakt snel in de stress. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier daarom met water en natte doeken en zorg indien nodig voor schaduw.
4. Zorg voor de juiste hulp! Bel Stichting SOS Dolfijn op het alarmnummer 06-65098576 en spreek je naam en nummer duidelijk in. Dit activeert de semafoons van het rescue team en je wordt binnen enkele ogenblikken terug gebeld. Volg de aangegeven instructies goed op en zorg goed voor het dier tot hulp ter plaatse is.
#storm #sosdolfijn #dierinnood #noordzee #bruinvis #tandwalvis

1 u.