Buitenkansje: kraanvogel op bezoek!

Hij zat er al een paar dagen en was meermalen gemeld op “Waarneming.nl”. Op een stukje akkerland in de buurt van Ouddorp. Een pleisterende Kraanvogel, een bijzonderheid voor dit gebied.

Kraanvogels behoren tot de de grootste vogels van Europa met een lengte van kop tot staart van 1,5 meter, spanwijdte van meer dan 2 meter. Ze broeden sinds het millennium in zeer kleine aantallen in Nederland, oa in het Fochteloerveen. De “echte” gebieden liggen in ScandinaviĆ« en Noord-Oost Duitsland. In voor- en najaar trekken zo’n 200.000 exemplaren over het oosten van ons land, Afrika-Scandinavie vv. Een enkeling wordt wel eens in het westen waargenomen, niet zeldzaam wel bijzonder.

En als je dan getipt wordt, dan ga je kijken. Zondag langs geweest en een prentje kunnen maken. Alleen een blauwgrijze vogel in winterkleed op een omgeploegd akkerland met donker weer smoelt niet zo goed op een foto. Vanmorgen met zonnig weer een nieuwe poging ondernomen, op grote afstand liet hij zich zien. Met als leuke bijvangst de vuurtoren van Ouddorp, mooie bevestiging van de locatie.