Buizerd uit het noorden
Op weg naar het strand zag ik een bijna witte roofvogel op een veldje vol met molshopen. Rijdend op een drukke provinciale weg was stoppen geen optie, maar doorrijden evenmin. Kortom, bij de rotonde even verderop gedraaid en teruggereden. Op een uithammetje de auto geparkeerd en naar de Buizerd, want dat bleek het te zijn, gelopen. Inmiddels was de vogel 20 meter verder op een paaltje gaan zitten. De witte borst en het witte masker hadden doen vermoeden dat het om een vrijwel compleet wit exemplaar ging, bij het zien van de zijkant bleek het minder extreem te zijn.
Mooi landelijk plaatje kunnen maken, het gaat vermoedelijk om een exemplaar uit Zweden of Denemarken dat hier komt overwinteren. Lichte exemplaren zijn nog al eens noordelijke overwinteraars.
De buizerd is onze meest algemene broedende roofvogel met zo’n 17.000 broedparen. In de wintermaanden kan het aantal oplopen tot zo’n 50.000 exemplaren door het afzakken van vogels uit het koude noorden. Het merendeel van onze broedvogels blijft hier ‘hangen” waardoor we in ons landschap in deze periode verwend zijn met een groot aantal.