Heggenmus
Nog zo’n beestje dat “mus” in zijn naam heeft maar geen directe familie is van de huismus of grasmus. Om het maar eens overzichtelijk te maken. Wat hij wel gemeen heeft is het bruin-grijze veren kleed. Misschien is dat ook wel de verklaring. Met “mus” zouden vroeger veel voorkomende bruine vogeltjes aangeduid zijn. Zo algemeen als de vlieg ( musca is het Latijnse woord voor vlieg).
Nu is de heggenmus grijs-bruin en komt zeker algemeen voor. Je ziet ze niet zo vaak vliegen,des te meer scharrelen in de tuin onder de struiken. Door hun grauwe kleed niet opvallend voor de oppervlakkige kijker, maar ze beschikken over een helder deuntje dat in het voorjaar overal te horen is. Het hele jaar rond aanwezig met zo’n 400.000 exemplaren. In de winter zakken er een aantal door naar zuidelijker streken maar dat wordt dan weer aangevuld met exemplaren uit Scandinavie.
Wat hij ook gemeen heeft met de Grasmus dat hij zich bij het zingen duidelijk laat zien in de top van de struiken. Dus ook hier geldt: zie je deze vriend dan hoor je hem. Let op de subtiele, fraaie tekening van de grijze borstveren!!! En ook deze was gewoon te zien op de gorzen aan onze kust.