Intermezzo

Na de bitterkoude en dramatische strandverhalen nu even een uitstapje naar de romantische wereld van de besneeuwde achtertuin. Een beetje buiten de orde van onze stichting, zie het maar als een winterstop.

In de witte achtertuin waar dagelijks tientallen vogels zich tegoed doen aan het vogelvoer zaten deze twee boomklevers op de voedersilo met een zonnebloempit in de bek. Boomklevers zijn fraaie vogeltjes met een subtiel kleurpatroon in pasteltinten. Voedsel vinden ze in de schors van de boom die ze in een spiraal aftasten van onder naar boven en terug, dan met hun kop naar beneden. Dit mogelijk gemaakt door de lange en krachtige tenen. Niet te verwarren met de meer ingetogen gekleurde boomkruiper die alleen van onder naar boven kan klimmen en dan weer naar beneden moet vliegen. Je hebt altijd baas boven baas en mindere baas. Maar nu terug naar de boomklever: zeldzaam zijn ze niet, hooguit minder bekend. In de wintermaanden zijn ze bij gebrek aan insecten in de boomschors ook veelvuldig op voedertafels te vinden. Wat deze opname bijzonder maakt is dat er twee tegelijkertijd zitten met een pit in hun bek. Deze vogeltjes zijn van het “hit and run” type: zaadje pakken, meteen wegvliegen en elders veilig oppeuzelen. De gemiddelde verblijftijd op de voedersilo is dus heel kort, er dan twee gelijktijdig aan te treffen is een kleine kans.

Tip: gebruik als voer zwarte zonnebloempitten in plaats van gestreepte. Zwarte zijn meer rijk aan olie en makkelijker te kraken voor kleine vogels.