Kleine jager

Op het Handa Island in Schotland broedt de Kleine jager (Arctic skua). In Nederland alleen in het najaar te zien wanneer hij zijn broedgebied op met name de toendra’s verlaten heeft en naar zeer zuidelijke oorden doortrekt om te overwinteren. Wil je deze jager in het broedseizoen bewonderen dan moet je de Noordzee oversteken en naar het noorden van Schotland reizen. Doe je dat, dan heb je ook wat: een behendige krachtige jager ter grootte van een Stormmeeuw.

Tijdens de rondwandeling op het eiland dook dit exemplaar voor me op tussen het gras. Niet denken, schieten en thuis wel zien wat er van geworden is. Aardig resultaat en dan als bonus nog een prentje van de vliegende vogel. Voelt nooit goed om een opvliegende vogel te schieten, het bewijs van een onnodige verstoring. Aan de andere kant: de buit is binnen en ik hield me aardig aan de paadjes. De vogel niet, maar hij zal het wel overleven.

Met name deze Kleine jager ( we onderscheiden 4 soorten jagers, groot, middelst, klein en kleinste) leeft van kleptoparasitisme tijdens de vogeltrek: hij achtervolgt andere kustvogels net zolang tot deze van vermoeidheid gaan kotsen of hun prooi laten vallen dat dan zijn voedsel vormt. Een blijkbaar effectievere vorm van jagen dan zelf achter vis aan te gaan.