Laatste der mohikanen

Op de valreep kwam ik hem nog tegen: de Smient. In de wintermaanden in zeer grote aantallen hier aanwezig, ‘s zomers vrijwel verdwenen. Ze broeden in het noorden van Scandinavie, IJsland en Rusland. Smient ook wel genoemd Fluiteend, vanwege het fluitend geluid dat ze al overvliegend laten horen.

Op Voorne zijn grote aantallen te vinden ondermeer bij de Strypse Wetering. En juist toen ik uit mijn winterslaap ontwaakte en dacht , kom laat ik de smient nog eens vastleggen was hij daar al weg. Gelukkig elders er nog eentje op de kop kunnen tikken. Zeer algemene overwinteraar en toch bij menigeen niet echt bekend, ik hoor er tenminste niemand over praten op een verjaardag of in de supermarkt. Heel gewoon en onopvallend mooi, let op het patroon op de grijze rug dat zelfs veel vogelboekjes niet duidelijk laten zien.