Oorkwal op het menu
In Noord-Europa nog een vrijwel onbekend fenomeen. In AziĆ« vast onderdeel van het menu, de kwal. Hij schijnt voornamelijk uit eiwit te bestaan. Hier in Nederland zijn we sterk geconditioneerd: de kwal is glibberig en eng. Van zijn “stralen” kan je vervelende reacties in je lichaam krijgen. Dit wordt verder aangedikt door vakantiegangers die uit verre oorden terugkomen met verhalen over Portugese Oorlogsschepen met tentakels van wel 20 meter lang. Een steek van hen kan ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis terechtkomt en mogelijk blijvende zenuwschade oploopt. Blijkbaar een cultuur gebonden gerecht. Deze boreale drieteenstrandloper zit op de Europese toer: scharrelend langs de vloedlijn op zoek naar voedsel prikte hij tweemaal in deze (vermoedelijk) oorkwal en liet hem daarna voor wat hij was: een ten dode opgegeven aanspoelsel zonder verdere culinaire betekenis. Sergio Herman en Jonnie Boer hebben nog wat zendingswerk te verrichten.