Spitssnuitdolfijn gestrand.
Op maandag 11 november jl. kwam in de ochtend via SOS Dolfijn de melding binnen van een levend gestrand dier op het strand van Renesse. Op verzoek van SOS Dolfijn zijn de door SOS Dolfijn opgeleide vrijwilligers ter plaatse gegaan. Het bleek om een Spitssnuitdolfijn van ongeveer 3,5 meter te gaan dat op z’n zij in de branding lag. Een relatief jong dier omdat een volwassen Spitssnuitdolfijn 5 á 5,5 meter wordt. We staan in direct contact met SOS Dolfijn en brengen hen op de hoogte door foto’s en filmpjes te sturen. De dolfijn leefde nog zoals te zien was aan het bewegen van de staart, de flipper en het gespartel.
SOS Dolfijn liet weten dat het dier niet te redden zou zijn, omdat het zijn voedsel zoekt en leeft in de diepzeeën. Overleven in de Noordzee is voor dit dier niet mogelijk.
Omdat het een tandwalvis van meer dan 3 meter betrof trad het Wavisprotocol in werking, dan valt de stranding formeel onder verantwoording van het Ministerie van LNV. Deze dieren zijn zeer gevoelig voor stress en daarom hebben de vrijwilligers gezorgd voor een rustige en veilige omgeving voor mens en dier door een ruime afzetting te creeren. Omstanders op afstand houden en informeren is belangrijk, we beschermen ze tegen zoönosen of een eventuele klap van de staart wanneer men te dichtbij komt. Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan.
Nadat duidelijk was dat het dier niet meer leefde, heeft de gemeente Schouwen-Duiveland de taak op zich genomen het dier van het strand te verwijderen en te laten vervoeren naar de Universiteit Diergeneeskunde in Utrecht waar het dier wordt onderzocht.
Liza