Toevallige ontdekking

In ons vorige berichtje lieten we de opnames zien van twee mannelijke Strandplevieren. Het ging echter om een groepje van 3 exemplaren, naast de de twee heertjes vloog een dame mee. Ingetogener van kleed, minder nadrukkelijk gekleurd kopje en minder zwarte halsband. Het vrouwtje was op te grote afstand gefotografeerd en kwam in eerste instantie niet aanmerking voor plaatsing op de site.

Op de computer werden met een sterke digitale vergroting de blauwe ring en het gele vlaggetje met de letters KV aan de poten zichtbaar.

Nu worden we in het project “strandbroeders” begeleid door de Vogelbescherming en de ecologen van Delta Milieu Projecten. Via hen was de afkomst van de ring en vlag en de herkomst van de vogel snel getraceerd: het vrouwtje was als volwassen exemplaar op 18 mei 2023 geringd op de Marker Wadden en vermoedelijk nu na overwintering onderweg terug. Hopelijk wordt ze binnenkort daar weer waargenomen.

Gezien de kleine en kwetsbare populatie zijn deze waarnemingen van groot belang om inzicht te krijgen in de ontwikkeling. De Strandplevier houdt van ruige pioniers omgevingen om zich voort te planten. De Marker Wadden is zo’n gebied, en nog steeds voldoen de kusten van de Delta ondanks de recreatiedruk ook hieraan. Het project “strandbroeders” volgt en beschermt de Dwergstern, Bontbekplevier, Strandplevier tijdens de broedperiode. Deze soorten leggen hun eieren in een kuiltje tussen de schelpen op het strand.