“Boei”end

Deze keer zag ik de drijver al van uit de verte liggen, net aangespoeld en nog wat rollend in de branding.

Een opvallende verschijning met de donkere kleur en zijn grootte van meer dan een meter. Niet meer maagdelijk glad en glimmend, maar aan een kant al flink bedekt met een eigen wereld van zeepokken, mosselen en wieren.

Als je wat beter kijkt ontdek je al snel diverse soorten zeepokken, zoals het vulkaantje, de Canadese- en de gewone zeepok.

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar zeepokken horen bij de kreeftachtigen. Ze hebben een kalkskelet dat lijkt op een klein vulkaantje. zie de grote, roze zeepok op de foto.

Het huisje van een zeepok is opgebouwd uit verschillende platen. Aan de top zitten klepjes die open kunnen, en daar kan de zeepok zijn vangpoten uitsteken. Die zien er uit als een waaiertje. Daarmee halen de dieren plankton uit het zeewater. Bij laag water doen zeepokken hun kleppen dicht. op deze manier kunnen ze een tijdje boven de waterspiegel overleven.

Mocht je een drijver of boei aantreffen, neem dan eens de moeite om het oppervlak wat beter te bekijken. Vaak ontdek je een wereld op zich en als de drijver van ver komt zie je soms bijzondere aangroeisels.