Compositie in blauw, grijs en groen

Op het strand verwacht je hem niet zo snel: de blauwe reiger, een algemene vogel die je meer associeert met weide, sloot en meer. Toch zien we hem hier ook bij de strandplassen en op de slikken en gorzen. De vogel behoort niet tot mijn favorieten, komt koud en onsympathiek over. Nu is dit een domme, te menselijke benadering en ik corrigeer mezelf hier dan ook op. Maar toch, iedere keer als ik hem zie is dat beeld het vertrekpunt.

Afgelopen zondag kwam ik deze tegen langs de rand van de Holle Mare, keurig zijn kans afwachtend op een passerende vis of achteloze rat. Tegen het volle groen van het gras en riet stak zijn grijs-blauwe verenkleed fraai af. En dan ook nog in prachtkleed met de sierveren aan het achterhoofd en borstpluimen met blauwe strepen. Een beauty, maar van het ijskoude soort.

Onderstaand exemplaar is een paar maanden geleden gefotografeerd. Het ging om een jonge vogel in zijn eerste winter, waarbij de sierveren ontbraken en de kop nog egaal grijs gekleurd was. De kille uitstraling was echter al volledig ontwikkeld. En het vooroordeel alweer bevestigd.