De schoonheid van de Jan-van-gent

Makkelijk scoren met zo’n opname. Volledig bepaald door de schoonheid van deze vogel, recht voor de lens en afdrukken. Geen bewerking. “Natura Artis Magistra” zoals de spreuk van Artis luidt en in dit geval valt er niets meer te verfraaien.

De Jan-van-gent is met het lichaam volledig aangepast aan zijn manier van jagen. Van tientallen meters hoogte wordt in zee gedoken op zoek naar vis, tot ook weer tientallen meters diep. De kop is aangepast om deze klappen op te vangen, zware schedel, sterke nekspieren en extra lucht in het lijf als airbag helpen hem de klap op te vangen. Dat zo’n door functionaliteit bepaalde kop ook zo fraai kan zijn, met als juweel in de kroon het opvallende ronde oog.

Jannen van Gent, (Jan-van-genten) zijn vanaf onze kust gewoon waar te nemen. Soms ook met groepen jagend in de Maasmond. Aan land heeft deze zeevogel buiten broedtijd niets te zoeken, zeker niet aan de vlakke Nederlandse kust. Opstijgen vanaf een vlakke bodem kost hem teveel energie, een rots of klif is een makkelijker vertrekpunt, direct de wind onder de vleugels is wel zo prettig als je niet snel kunt opstarten met een zwaar lijf en onhandige poten.

Schotland en Engeland zijn de “places to be” als het om broeden gaat. En daar waar het in Schotland niet lukte deze soort op redelijke afstand te fotograferen werd dit aardig gecompenseerd door een bezoekje aan de Bempton Cliffs, de laatste middag voor de terugtocht en 40 minuten van de ferry.

U voelt het al: de volgende dagen gaan de Jannen deze site vullen.