Drenkelingenhuisje gekraakt

Aan de noordzijde van Terschelling op het strand van de Boschplaat staat een drenkelingenhuisje dat lang geleden dienst deed als schuilhut voor schipbreukelingen en gestrande zeelui. Vroeger was de Boschplaat door een geul gescheiden van Terschelling en had zo’n toevluchtsoord betekenis.

Het karakteristieke baken op het strand is vorige eeuw herbouwd als exacte kopie van het oude huisje dat zelf bij een storm ten onder is gegaan. In het harnas gestorven. In de huidige tijd is de oorspronkelijke functie overbodig geworden door veiliger schepen, gps, snelle reddingsboten etc. Nu fungeert het slechts nog als baken op het strand voor de wandelaar die vanaf de laatste duinovergang bij Oosterend zich een pittig doel wil stellen . Zo’n 6 km over het strand heen en ook weer terug om een markant punt te bezoeken en even het toevluchtsoord te ervaren. Ideaal bij lekker wandelweer. De echte uitdaging is dit te doen bij striemende regen en noordoost windkracht acht tegen, schuilen krijgt dan betekenis.

Gezien de foto boven behoorden we tot de eerste categorie mooi weer wandelaars. Maar toch, je bereikt het punt en hebt dan de onweerstaanbare drang even een blik in het gebouwtje te werpen. Het pandje bleek bezet…..

Een koppeltje boerenzwaluwen was hier aan het nestelen. Totaal onverwachts maar ook wel weer logisch. Als zwaluw zoek je een rotswand om je nest onder te bouwen, in Nederland zijn dat dakgoten of overkappingen en op de Boschplaat is dat dan bij gebrek aan beter het drenkelingenhuisje. Terwijl buiten de partner aan het jagen was hield deze zwaluw onverstoorbaar de wacht onder het nest. Vermoedelijk gewend aan zo nu en dan bezoek van een afgematte wandelaar die z’n hoofd naar binnen steekt om dan netjes deze krakers hun rust te gunnen.