Onopvallende verschijning, grootse zanger: de nachtegaal

Sinds vorige week zijn ze hier weer volop te horen, nachtegalen. Voor sommigen zal het verbazing wekken, een nachtegaal op het strand. Maar aan de kust is juist de plek om ze waar te nemen en dan voornamelijk op het gehoor. Struiken in en rond de duinen zoals duindoorn en meidoorn zijn geliefde plekken.

De nachtegaal staat bekend om zijn gezang dat wel zo’n twintig uur per dag kan doorgaan, van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Voor velen onder ons behoort hij tot de absolute top onder de zangvogels (zelf blijf ik een gewone merel mooier vinden) met zijn scala aan fluittonen en diepe slagen en rollers. Intens aanwezig en niet te missen als je eenmaal de specifieke kleurklank in je geheugen hebt zitten.

Zo fraai opvallend en nadrukkelijk aanwezig zijn zang is, zo beperkt is hij met het oog waar te nemen. Hij laat zich minder zien en aan opsmuk is geen geld uitgegeven. Weinig kleur, geen streepjes en stipjes. Maar toch loont het de moeite om het geluid te traceren en dan het bosje waar hij zit af te tasten. Zoals bij dit exemplaar goed lukte. Iets groter dan een roodborst, aanwezige staart die altijd iets “afhangt” , voornamelijk saai bruin, donker oog met een lichtbruine oogring.

Alleen in het broedseizoen aanwezig met zo’n 7000 broedparen, vanaf derde week april tot juni veelvuldig te horen met in de drukke gebieden om de twintig meter een territorium. Na juni kan je ze nog wel eens beluisteren wanneer ze bezig zijn met een tweede nest, vanaf september zijn ze weer verdwenen.

Het fraaie van de Delta is dat je op de Voornse Slikken en op de Kwade Hoek met je benen door het water kunt lopen en op de achtergrond de nachtegaal kan horen in de duindoorn. Een wandeling van Oostvoorne naar Rockanje over het strand, of een fietstocht langs het Oostvoornse Meer is een groot openlucht concert.

Eigenlijk dient dit bericht met twee saaie foto’s als doorverwijzing naar sites op internet met vogelgeluiden, daar vind je de attractie. Even goed in je opnemen en dan naar het strand…